Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
848 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pastaman Mateo Zielonka makaronem podbija światowe restauracje
Mateo Zielonka swoimi makaronami podbił Londyn. Jego pasty to kulinarny majstersztyk. Występują w różnych kształtach, wzorach i kolorach. Mateo zebrał je w...
Co dzieje się z organizmem, kiedy odstawisz mięso?
Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna, również w Polsce. Jak każdy sposób odżywiania, ma ona zarówno swoje wady, jak i zalety. Zanim sięgniemy...
Pierogi ruskie, ryba po grecku i śledź po japońsku. Te nazwy mogą was zmylić
Pierogi ruskie to klasyczne danie tradycyjnej kuchni polskiej. W ostatnim czasie w związku z agresją Rosji na Ukrainie coraz częściej bary mleczne i garmażerki...
Monika Brodka będzie gotować na granicy dla uchodźców. Dołącza do Żarcia Na Kółkach
Monika Brodka to jedna z ciekawszych osobowości artystycznych w Polsce. Znana jest z zamiłowania do alternatywnej muzyki, mody oraz gotowania. „Kochane...
Prowadzą restauracje i kawiarnie z kuchnią ukraińską. Teraz chcą pomóc rodakom
W Polsce prężnie działa wiele restauracji i kawiarni serwujących potrawy ukraińskiej kuchni. Resto Lwów, kawiarnie Dobro&Dobro i restauracja Kozaczok w różny...
Obiad za 3 złote Katarzyny Bosackiej. Sprawdź inspirację z kuchni indyjskiej
Katarzyna Bosacka znana jest z programu „Wiem, co jem”, gdzie wielokrotnie podpowiadała, jakie produkty wybierać, aby były zdrowe, tanie i smaczne. Aktualnie...
Churros, naleśniki i inne dania ze świata na koniec karnawału. Wypróbuj koniecznie!
Na całym świecie łasuchy świętują ostatnie dni karnawału. Każdy kraj świętuję ten dzień podając specjalne słodkości. Karnawał z języka włoskiego oznaczał...
Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek i karnawał. Pączki, faworki i pączkoburger
Tłusty czwartek 2022 - wielkie święto łasuchów już 24 lutego. W tym dniu wielu z nas, bez wyrzutów sumienia, będzie objadać się słodkościami. Największą...
Ile kalorii ma jeden pączek? Co zrobić, żeby je spalić?
Tłusty czwartek przypada w ostatnim tygodniu karnawału, czyli w tym roku 24 lutego. Tradycja nakazuje, aby tego dnia zjeść przynajmniej jednego pączka. Ma to...
Pączkoburger na tłusty czwartek. Oto nietypowy przepis z mięsem
Tomasz Mędrek to autor bloga Vegan High. Jego dania to wegańskie propozycje o estetycznym wyglądzie. Jednym z ciekawszych dań proponowanych na tłusty czwartek...