Organizatorzy konkursu: OODR Łosiów, Stowarzyszenie „Teraz Wieś” z Łosiowa, Gminna Biblioteka Publiczna w Skarbimierzu oraz sołtys Anna Drozd wraz z Radą Sołecka Kruszyny zadbali o wszystkie szczegóły, aby zarówno uczestnicy konkursy, jak i wszyscy goście imprezy czuli się jak najlepiej. Kruszynianie przygotowali blisko 2 tysiące pierogów z różnym nadzieniem, a także ciasta i kompot.
W samym konkursie degustowano 26 potraw. Jury konkursu w składzie: dr Dominik Orłowski z Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, Ewa Klekot ze Stowarzyszenia Teraz Wieś, Justyna Osiecka- Sułek z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego, Małgorzata Bialik z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Renata Wojas OODR Łosiów zdecydowało o przyznaniu następujących miejsc:
W kategorii – potrawy mięsne
- Maria Michalska ze Skarbimierza za „Zapiekankę wątróbkową”
- W. Skóra za „Kaczkę z jabłkami”
- E. Piekarczyk za „Gołąbki z niespodzianką”
Wyróżnienie
- KGW w Michałowie za „Kutyki”
- Anna Wiland z Kruszyny za „Gołąbki z kiszonej główki kapusty”
W kategorii - potrawy bezmięsne
- KGW Chróścina za „Pymchy gryczane”
- Grażyna Bryś za „Pyszki”
- Janina Hołówka za „Placuszki z mamałygi”
Wyróżnienie
Danuta Pyrda za „Zupę dyniową”
W kategorii – desery
KGW w Sieroniowicach za „Ciasto Wileńskie z bakaliami”
Ponadto społeczne jury wybrało jedną potrawę przyznając jej Grand Prix – to „Solianka” przygotowana przez Stanisławę Baczę.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?