Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląskie jaja w zalewie kminkowej trafiły na listę produktów regionalnych. Danie wraca na opolskie stoły

Krzysztof Strauchmann
Krzysztof Strauchmann
Krzysztof Strauchmann
Śląskie jaja w zalewie kminkowej wracają na opolskie stoły. Tradycyjną potrawę przypomina regionalistka z Gostomii pod Prudnikiem Teresa Hreczaniuk.

Jaja w zalewie kminkowej zwane także solierami czy zalzajerami zostały niedawno wpisane przez ministra rolnictwa na Listę Produktów Regionalnych, jako jedna z trzech potraw proponowanych przez marszałka Opolszczyzny.

Od ponad 10 lat jaja przypomina i prezentuje na wystawach i konkursach Teresa Hreczaniuk z Gostomii w gminie Biała, regionalistka znana z dbałości o kulinarne tradycje naszego regionu. To ona też złożyła u marszałka formalny wniosek o wpisanie potrawy na listę produktów regionalnych.

- Pochodzę z innej części Polski, ale od 50 lat mieszkam na Opolszczyźnie i nauczyłam się wielokulturowości – wspomina Teresa Hreczaniuk. – Jajka w zalewie kminkowej po raz pierwszy skosztowałam u swojej znajomej z pracy w szkole. To ona pierwsza opowiedziała mi o swojej rodzinnej tradycji przygotowywania takich jajek przed Wielkanocą.

Zachowały się przepisy wskazujące, że „soliery” przygotowywano już w XIX wieku. Były popularne w okresach przedświątecznych, bo po przygotowaniu można je przechowywać do 14 dni bez lodówki. Zamiast gotować świeży obiad, gospodynie mogły się zająć przygotowaniami świątecznymi.

- Jajka były w takiej sytuacji bardzo pomocne. Stawiano je w słoju i każdy brał, ile chciał. Zjadano je z chlebem, czasem dodając kiszonego ogórka – opowiada Teresa Hreczaniuk.

Regionalistka z gminy Biała liczy, że smakowe sukcesy jajek na wystawach i konkursach rozpropagują starą potrawę, która do dziś jest szykowana przez starsze gospodynie na śląskie stoły.

A tymczasem marszałek Opolszczyzny już zaprasza, aby zgłaszać kolejne potrawy regionalne do XXI edycji konkursu Smaki Regionów.

Zgłoszenia będą przyjmowane do 5 sierpnia w urzędzie marszałkowskim, najlepsze potrawy poznamy na dożynkach wojewódzkich w Branicach.

Przepis na śląskie jajka w zalewie kminkowej:

  • Jajka ugotować na twardo.
  • Przygotować zalewę w promocji 2 duże łyżki soli na litr wody.
  • Gotować ją z cebulą, aż do zeszkliwienia cebuli, dodać opakowanie kminku ziarnistego, ziele angielskie, ziarna gorczycy, liść laurowy.
  • Ugotowane jajka umieścić w słoju lub zakrywanym naczyniu, zaleć zalewą i odczekać 4 – 5 dni, aż nabiorą smaku.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Śląskie jaja w zalewie kminkowej trafiły na listę produktów regionalnych. Danie wraca na opolskie stoły - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto