W kulinarnej rywalizacji zmierzyli się tym razem przedstawiciele Kosowa, Czarnogóry, Hiszpanii, Ukrainy i Polski. Łącznie dwadzieścia osób, które miało do dyspozycji kilka koszyków różnorodnych produktów.
- Chęci były wielkie, a zaangażowanie i serce wkładane w przygotowanie potraw jeszcze większe. Studenci dzielnie zmierzyli się z wyzwaniem, jakie im postawiono: przygotowanie dwóch narodowych potraw - dania głównego i deseru w zaledwie 120 minut - relacjonuje Dagmara Bojda z Biura Współpracy Międzynarodowej nyskiej PWSZ. - Nie mogło się nie udać, pomimo że momentami brakowało rąk do pracy i patelni do smażenia specjałów z różnych zakątków Starego Kontynentu.
Komisja miała nie lada problem, wybierając grupę Top Chef. Po długiej debacie jednak zwycięzcami okrzyknięto Hiszpanów z ich przepyszną paellą, którzy już po raz drugi triumfowali w tym konkursie. Na podium poza kuchnią Południa uplasowały się grupy z naszymi słowiańskim specjałami z Ukrainy i Polski.
_________________________________________________________________________________________
Zobacz też: Magda Gessler w opolskiej Karolince [zdjęcia, wideo]
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?