Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Sprawdź swój HOROSKOP, wtorek 7 maja 2024 roku

Sprawdź swój HOROSKOP, wtorek 7 maja 2024 roku

Rzeźniczak zadebiutuje w Clout MMA. "Nigdy się nie biłem"

Rzeźniczak zadebiutuje w Clout MMA. "Nigdy się nie biłem"

Polecamy

Czarnogóra nie tylko dla plażowiczów. Te atrakcje musisz zobaczyć na własne oczy!

Czarnogóra nie tylko dla plażowiczów. Te atrakcje musisz zobaczyć na własne oczy!

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować