MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula...
fot. antoniodiaz/123RF

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? To nie tylko alergicy i małe dzieci. Uważać powinny także osoby z niektórymi przewlekłymi chorobami

Alergia na orzechy

Orzechy to jeden z silniejszych alergenów, który uczula nawet od 1 do 3 proc. społeczeństwa. Problem dotyczy częściej dzieci niż dorosłych. Może występować jako alergia pierwotna – niewłaściwa odpowiedź układu immunologicznego na białka orzechów lub jako reakcja krzyżowa.

Reakcja alergiczna na orzechy objawia się zazwyczaj już w kilka minut po ich spożyciu. Osoba uczulona może doświadczyć świądu w obrębie jamy ustnej, obrzęku warg, a także objawów ze strony układu pokarmowego. W przypadku ciężkiej reakcji może dojść do obrzęku górnych dróg oddechowych oraz – w niektórych przypadkach – do spadku ciśnienia tętniczego, co prowadzi do omdlenia. U osoby uczulonej orzechy mogą prowadzić do wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, który wymaga pilnej interwencji lekarskiej i podania adrenaliny.

Zobacz również

Śmiertelny finał wypadku pod Kielcami. Nie żyje rowerzysta

Śmiertelny finał wypadku pod Kielcami. Nie żyje rowerzysta

Uwaga na korki! Zderzenie dwóch samochodów na autostradzie A2

NOWE
Uwaga na korki! Zderzenie dwóch samochodów na autostradzie A2

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka