Nowoczesne technologie w lodówkach, które ułatwiają życie

Materiał powstał we współpracy z marką Electrolux
Lodówka to ważny element wyposażenia kuchni. Pozwala ona na schłodzenie żywności, chroniąc przed utratą przydatności do spożycia. Bez tego urządzenia większość z nas nie wyobraża sobie mieszkania, domu czy nawet miejsca pracy.

Za twórcę lodówki uznawany jest Carl von Linde. W 1876 roku ogłosił on wynalezienie jednostki chłodzącej, początkowo nazwanej ziębarką, w której żywność była zamrażana przy pomocy ciekłego amoniaku.

Od tego czasu lodówki przeszły liczne przemiany. W ostatnich latach możemy zaobserwować wpływ technologii na skuteczność chłodzenia i wygodę korzystania z tych urządzeń. Mogą być one dopasowywane do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Lodówki bezszronowe czyli No Frost

Lodówki bezszronowe (czyli typu No Frost) to sprzęt AGD, w którym szron nie osadza się na ściankach. W takich urządzeniach utrzymywana jest odpowiednia cyrkulacja powietrza wewnątrz chłodziarki, a wilgoć z jedzenia oraz powietrza, która dostaje się do środka jest usuwana w momencie otwarcia drzwi. Szron w takich lodówkach jest zbierany w specjalnej komorze, która jest automatycznie rozmrażana, niezależnie od użytkownika.

Ważną z zalet lodówki bezszronowej jest fakt, iż przez to, że na jej ściankach nie osadza się szron, nie musimy co jakiś czas rozmrażać urządzenia, co wiązałoby się ze stratą czasu, jak i mogłoby doprowadzić do szybszego zepsucia się żywności. Oprócz tego taka chłodziarka z systemem No Frost zapewnia oszczędność energii. Zaszronione i oblodzone komory lodówki zwiększają bowiem zużycie prądu potrzebnego do jej działania.

Lodówki z technologią NoFrost posiada w swojej ofercie Electrolux. Warto poznać szeroką gamę produktów od tego producenta z wyższej półki. Przykładem urządzenia z tą technologią jest model TwinTech® No Frost 600 177,2 cm. Inteligentna technologia w odróżnieniu od klasycznych lodówek No Frost, wykorzystuje w tym przypadku dwa niezależne systemy chłodzenia (jeden obsługuje chłodziarkę, drugi zamrażarkę). Pozwala to na utrzymanie idealnej wilgotności i zapobiega wysuszaniu żywności. Oprócz tego modelu dostępne są także inne nowoczesne lodówki Electrolux z systemem bezszronowym. Duża liczba linii produktów, w tym m.in. Pure Black i Combohob, pozwala na wybór produktu, który będzie najlepiej dopasowany do potrzeb konkretnego gospodarstwa domowego.

Innowacyjne rozwiązania w lodówkach

W nowoczesnych lodówkach są stosowane liczne innowacyjne rozwiązania, które nie tylko zapewniają długą świeżość produktów, ale również ułatwiają życie ich użytkownikom. W przypadku urządzeń marki Electrolux, warto wymienić chociażby technologię chłodzenia Cooling 360°, GreenZone, szufladę Extra Chill, czy też sterowanie dotykowe Ecometer.

W technologię Cooling 360°, Twintech wyposażona jest m.in. lodówka Electrolux LNT7ME36G2. Cooling 360° to system zapewniający obieg zimnego powietrza w każdym zakątku urządzenia. Jest to możliwe dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu otworów wentylacyjnych. Ta technologia wydłuża świeżość żywności. Szuflada Extra Chill to z kolei doskonałe miejsce do przechowywania pokrojonych wędlin i serów. Jest w niej utrzymywana niższa temperatura niż w pozostałej części urządzenia, z aktywną cyrkulacją chłodnego powietrza. Dzięki temu znajdujące się w niej sery i wędliny na dłużej zachowują jakość, smak i świeżość.

Inną, wartą uwagi lodówką marki Electrolux, wyposażoną w nowoczesne rozwiązania, jest model LNG7TE18S. To sprzęt do zabudowy, wyposażony w technologię GreenZone, która doskonale chroni warzywa i owoce. Opiera się ona o zamykaną szufladę, w której wilgotność jest utrzymywana na idealnym poziomie. Dzięki temu, znajdujące się w niej produkty zachowują nawet 95% witamin po 11 dniach przechowywania. LNG7TE18S to także lodówka wyposażona w sterowanie dotykowe z funkcją Ecometer. Pomaga ono z łatwością wybrać bardziej energooszczędne ustawienia przy zachowaniu optymalnej temperatury w lodówce.

Energooszczędne lodówki

Chłodziarko-zamrażarka to jedno z wielu urządzeń pracujących w domu z grupy dużego AGD działających przez cały rok i to od rana do wieczora. To, dlatego pochłania ono dużo energii elektrycznej. Dlatego tak bardzo ważny jest wybór modelu lodówki, która będzie jednocześnie dobrze chłodzić, zapewniając dużą świeżość żywności, a dodatkowo nie będzie wpływać tak mocno na rachunki za prąd.

Przy wyborze energooszczędnej lodówki kluczem jest oznaczenie klasy energetycznej. Najlepsze urządzenia tego typu osiągają poziom A, B lub C, który znajduje odzwierciedlenie w opisie zużycia ilości kWh w skali jednego roku, przy standardowym użytkowaniu.

Energooszczędne lodówki są nie tylko korzystne dla użytkowników w kwestii finansowej, ze względu na mniejsze zużycie prądu, lecz również ze względu na ograniczenie poboru energii z elektrowni – także dla środowiska.

W przyszłości oszczędności energetyczne lodówek będą jeszcze większe. Obecnie trwają np. badania niemieckich naukowców nad wykorzystaniem struktury stopu niklowo-tytanowego w kształcie np. sieci prętów, która pod wpływem naprężenia odkształca się i pochłania ciepło. Pozwoli to na szybkie ochłodzenie produktów w lodówce do temperatury niższej o nawet 20 stopni Celsjusza niż temperatura otoczenia. Wpływ na rozwój energooszczędnych rozwiązań ma styl życia użytkowników takich urządzeń. Korzystanie z wygodnych funkcji lodówek wiąże się bowiem ze zwiększeniem zużycia energii elektrycznej.

Nowoczesne technologie w lodówkach ułatwiają życie domowników. Oszczędność czasu, energii i wygoda – to wszystko sprawia, że warto zainwestować swoje pieniądze w nowoczesny sprzęt do przechowywania żywności.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na brzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto