Osiem wyjątkowych łakoci na wielkanocny stół. Te przysmaki zawsze się udają!
Szybkie serniczki last minute
Składniki:
• 500 g twarogu sernikowego śmietankowego lub trzykrotnie zmielonego sera półtłustego
• 2 jajka
• 100 g cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
• skórka otarta z cytryny
• opcjonalnie łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
do dekoracji: cukier puder, maliny, borówki, listki mięty
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (opcja grzania góra – dół). Wbić jajka do miseczki i rozkłócić dobrze widelcem. W misce umieścić ser, cukier, mąkę ziemniaczaną, dodać jajka i delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Doprawić całość skórką otartą z cytryny. Można dodać także odrobinę aromatu cytrynowego lub pomarańczowego.
Napełnić masą foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Piec serniczki w 170 stopniach przez 20 min. Gotowe serniczki wystudzić, a następnie udekorować cukrem pudrem, malinami, borówkami i listkami mięty.