Spis treści
Osmelakowa Dolina w Spalonej w Bystrzycy Kłodzkiej
Jak mówi właściciel smażalni pstrąga Osmelakowa Dolina, pomysł w zasadzie wziął się z biedy i miłości do gór. W Spalonej Dolnej, w gminie Bystrzyca Kłodzka, można zjeść wyjątkowego kłodzkiego pstrąga złowionego na miejscu i usmażonego nie we fryturze, jak w większości smażalni pstrągów w regionie, ale na maśle. Biznes zaczął się w 1997 roku, ale nowy obiekt, gdzie obecnie znajduje się smażalnia, powstał w 2006 roku.
Pstrąg w Spalonej w powiecie kłodzkim
Jak opowiadają właściciele Osmelakowa Dolina jest miejscem rodzinnym, które tworzone jest z pasją i miłością do natury oraz gór. To także miejsce, gdzie można nie tylko zjeść pysznego pstrąga, ale także przenocować w zabytkowym domu i stąd wyruszyć na górskie szlaki.
- Spalona to niewielka urokliwa wieś na ziemi kłodzkiej. Bliskość lasów, górskich potoków, kwietnych łąk i szlaków (pieszych, rowerowych, narciarskich) sprawia, że miłośnicy przyrody, sportu i odpoczynku od miasta znajdą u nas swój mały raj - piszą właściciele na swojej stronie internetowej.
Świeże ryby, które latem łowi się w stawie w Spalonej w Górach Bystrzyckich, a zimą jeździ na nartach
Jak dodają, gości przyjmują od maja do października. A oni doceniają niezmienną od lat recepturę i to, że ryby są tu zawsze świeże.
Warto dodać, że zimą w Spalonej właściciele smażalni prowadzą wyciąg narciarski.
- Niewielkie nachylenie trasy i jej znaczna szerokość pozwalają na bezpieczne stawianie u nas pierwszych kroków na nartach, na doskonalenie swoich umiejętności oraz na rodzinne szusowanie na całego! - zachęcają.
Zobacz zdjęcia z Osmelakowej Doliny w Spalonej
Jak dojechać do Osmelakowej Doliny w Spalonej i zjeść pysznego pstrąga na maśle? Zobaczcie na mapie poniżej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?