Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tak brzmi pierwsze przykazanie zdrowej diety, które okazuje...
fot. dolgachov/123RF

Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Te naturalne sposoby to kuracja odmładzająca dla mózgu. Tak pokonasz rozkojarzenie i zapominanie

Jedz regularnie

Tak brzmi pierwsze przykazanie zdrowej diety, które okazuje się być kluczowe dla sprawnego umysłu. Dostarczając sobie energię, związki odżywcze i ochronne w regularnych porach sprawiamy, że nie powstają ich niedobory. Jako tkanka o ogromnej aktywności metabolicznej mózg zużywa bowiem aż 20% energii, której potrzebuje cały organizm. Produkuje też zwiększone ilości „odpadów”. To jednak nie wszystko. Gdy trzymany się stałych pór jedzenia, a ostatni posiłek jemy wcześnie, polepsza się ekspresja genów w części mózgu podatnej na zmiany neurodegeneracyjne, a odpowiedzialnej m.in. za procesy kognitywne, kontrolę motoryczną, motywację czy podejmowanie decyzji. Jak pokazały eksperymenty przedstawione w piśmie „eNeuro”, ograniczenie okresu przyjmowania jedzenia do 6 godzin dziennie może znacznie poprawiać jakość snu i kontrolę ruchów w przypadku choroby Huntingtona.

Zobacz również

Znaleziono ciało ofiary zawalenia się mostu. Trwa usuwanie skutków katastrofy

Znaleziono ciało ofiary zawalenia się mostu. Trwa usuwanie skutków katastrofy

Piłkarze Wisły Kraków powitani pod stadionem. W piątek wielka feta na Rynku Głównym!

Piłkarze Wisły Kraków powitani pod stadionem. W piątek wielka feta na Rynku Głównym!

Polecamy

Są dotacje na autobusy. 7 gmin podpisało umowy z Funduszu Rozwoju Przewozów

Są dotacje na autobusy. 7 gmin podpisało umowy z Funduszu Rozwoju Przewozów

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby