MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Ciekawa lekcja angielskiego w Dobrej Szkole w Ratajach

Ciekawa lekcja angielskiego w Dobrej Szkole w Ratajach

Noc Muzeów z Sandomierskim Centrum Kultury. Zobacz, co się działo! [ZDJĘCIA]

Noc Muzeów z Sandomierskim Centrum Kultury. Zobacz, co się działo! [ZDJĘCIA]

Polecamy

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Jakie są najwyższe i najniższe emerytury na Opolszczyźnie? Różnice są ogromne!

Jakie są najwyższe i najniższe emerytury na Opolszczyźnie? Różnice są ogromne!

Sukces Wiktorii Marciniak. Brzeżanka zdobyła nagrodę Grand Prix

Sukces Wiktorii Marciniak. Brzeżanka zdobyła nagrodę Grand Prix