W skrócie
Zupa pieczarkowa, którą dziś proponuję, nieco różni się od klasycznej, łagodnej wersji. Jest bardziej charakterna, nieco pikantna i znakomicie rozgrzewa w zimny dzień. Zrumienione pieczarki i sos sojowy dodają jej wyjątkowego smaku umami, dlatego nie trzeba gotować jej na mięsie. Z kolei wędzona papryka i odrobina chili sprawiają, że zupa pieczarkowa nabiera wyrazistości.
Pikantna zupa-krem z brązowych pieczarek – przepis na sycący posiłek
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g brązowych pieczarek,
- 500 ml bulionu,
- śmietanka kremówka,
- duża cebula,
- 50 g masła,
- pęczek koperku,
- natka pietruszki,
- łyżka maki kukurydzianej,
- łyżeczka wędzonej czerwonej papryki,
- łyżka sosu sojowego,
- szczypta chili,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Polecam także: Zupa mocy postawi cię na nogi po chorobie
Jak przygotować rozgrzewającą zupę pieczarkową?
- Cebulę pokroiłam w pióra, a pieczarki na plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozpuściłam masło.
- Dodałam cebulę z pieczarkami, paprykę, sos sojowy, sól i pieprz. Smażyłam pięć minut, mieszając.
- Część podsmażonych pieczarek odłożyłam do miseczki.
- Do garnka wlałam bulion i gotowałam zupę przez 10 minut.
- Śmietankę wlałam do osobnej miseczki, dodałam do niej kilka łyżek zupy oraz mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszałam, po czym wlałam całość do garnka.
- Doprawiłam sokiem z cytryny. Całość zblendowałam.
- Po przelaniu do miseczek udekorowałam zupę podsmażonymi pieczarkami, posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?